Warm weer? Oorlog!


Strijders van 'Lichtend Pad' in Peru. Voortgekomen uit droogte?

Hoe warmer het wordt in de tropen, hoe groter de kans dat landen of volkeren elkaar de oorlog verklaren.

Iedere drie tot zeven jaar begint El Niño. Warm water stroomt vanuit Azië door de Stille Oceaan naar Latijns Amerika. De golfstroom zorgt voor stijgende temperaturen en minder regenval in ongeveer negentig tropische landen, vooral op het zuidelijk halfrond. Maar het vergroot ook de kans op een gewapend conflict en oorlog. Dat zeggen onderzoekers van Columbia University (VS) na een studie van alle conflicten van 1950 tot 2004.

In jaren met een El Niño was de kans op een conflict waarbij ten minste 25 mensen omkwamen veel groter dan in andere jaren. Maar alleen voor tropische en subtropische landen. Vooral in Zuid Amerika, het Midden Oosten en zuidelijk Azië werden de wapens uit het vet gehaald tijdens een El Niño.

De oorzaak is waarschijnlijk de droogte. Daardoor krijgen mensen minder te eten, waardoor ze ontevredener worden. Sluipende conflicten komen daardoor aan de oppervlakte. Ongeveer 20 procent van alle oorlogen uit de laatste halve eeuw zijn op die manier ontstaan.

Twee landen reageren zeer sterk op El Niño: Peru en Soedan. Beide landen zijn al tientallen jaren het toneel van een bloedige burgeroorlog. Steeds als het droger wordt, laait het conflict weer op. Australië, dat ook met El Niño te maken heeft, is het enige land dat nog geen gewapend conflict heeft gehad tijdens een droogte.