Te warm klimaat? Atoombom!


Er is een eenvoudige manier om iets te doen tegen de opwarming van de aarde. Een atoombom laten ontploffen.

We kennen allemaal de alarmerende rapporten van het IPCC over het klimaat. Het wordt warmer, zeggen de klimatologen van de VN, en de mens is daaraan schuldig. Gelukkig kan de mens ook iets doen tégen klimaatverandering, denkt Nasa. Heel eenvoudig, met een bommetje uit het nucleaire arsenaal van de VS.

Een atoombom mag dan dood en verderf zaaien, het zorgt ook voor een nucleaire winter. Door alle stof die bij de ontploffing in de atmosfeer komt, wordt de zon geblokkeerd. Het gevolg is een drastische temperatuurdaling.

Goed idee?

Het onderzoek is toegelicht op een bijeenkomst van de National Association for the Advancement of Science in Washington. Onderzoeker Luke Oman, van Nasa Goddard Space Flight Center, legde uit dat het onderzoek heeft uitgewezen dat het laten ontploffen van een atoombom misschien toch niet zo’n goed idee is.

Omdat het 3 á 4 graden zal afkoelen, zullen oogsten mislukken en mensen honger lijden. Bovendien is er het probleem van radioactieve straling. Daarnaast zal de ontploffing de windrichting aantasten, waardoor er vier jaar lang minder regen zal vallen. Maar voor de rest: creatief ideetje!

Follow Faqtman on Twitter