Ware liefde te zien op hersenscan


Groeit een nieuwe romance uit tot een lange relatie? Dat is te beantwoorden door de mate waarin onze hersenen oplichten wanneer we aan die persoon denken. Dat ontdekten psychologen van de Stony Brook University en Brown University.

Van twaalf vrijwilligers, die een jaar in een relatie waren, werd een hersenscan afgenomen. Hen werd een foto van hun partner getoond en gevraagd herinneringen aan hem of haar op te halen. Drie jaar later vroegen de onderzoekers wie van de vrijwilligers nog in dezelfde relatie was. Dat bleek de helft.

De wetenschappers kwamen erachter dat zij dat drie jaar eerder al hadden kunnen voorspellen op basis van de hersenscans. Zij die nog altijd dezelfde partner hadden, bleken toen namelijk dezelfde hersenactiviteit te vertonen. Zo was er bij hen een hoge activiteit te zien in de nucleus caudatus, een hersengebiedje betrokken bij de emotionele reactie op fysieke schoonheid.

In andere breinregio’s was er juist een lage activiteit te zien, zoals de genotscentra. Het gevolg is een blijvend tevreden gevoel. Verder bleek ook de mediale orbifrontale cortex minder hard te vuren, wat hen minder kritisch maakt naar hun partner. En ten slotte bleek ook gebied betrokken bij humeur en zelfvertrouwen minder actief te zijn, iets wat intieme relaties bevorderd.

De psychologen hopen dat hun hersenscans koppels met relatieproblemen kunnen helpen. En wie weet hebben ook datingbureaus interesse.