Walvissenjacht gaat nog 10 jaar door


Japan gaat een schip dat voor de walvissenjacht wordt gebruikt een grote onderhoudsbeurt geven. Daarmee moet het nog minstens 10 jaar kunnen varen. Dat maakte het Japanse Agentschap voor de Visserij bekend. Commerciƫle walvisvangst is sinds 1986 verboden, maar Japan beweert dat het walvissen doodt om er wetenschappelijk onderzoek op te doen.

Deze foto, gemaakt door de Australische overheid, speelt een belangrijke rol in een zaak voor het internationale gerechtshof. Hier is te zien dat Japan ook jonge walvissen vangt, wat bij wetenschappelijk onderzoek niet mag. Foto: Customs and Border Protection Service, Commonwealth of Australia.

Het vlees van de walvissen komt echter gewoon in de winkel terecht; Japanners zien walvis als een delicatesse. Ook in Noorwegen, de Faroer Eilanden, Zuid Korea en IJsland jagen op walvissen. Ook eskimo’s in het Poolgebied is het toegestaan om op traditionele wijze een paar walvissen te vangen.

De internationale gemeenschap oefent al jaren grote druk uit op Japan om op te houden met de walvisvangst. De milieu-organisatie Sea Sheppard probeert de jacht ieder seizoen weer te verstoren door de Japanse schepen aan te varen. Dat is succesvol, de jacht wordt soms afgebroken.

Het belangrijkste schip van de Japanse walvisvloot, de Nisshin Maru, heeft daardoor in de loop der jaren de nodige butsen opgelopen. De Japanners gaan dit schip opknappen zodat ze ook in de toekomst walvisburgers kunnen eten.