Walvissen tellen uit de ruimte


Deze foto lijkt misschien niet spectaculair en van een te lage resolutie, maar het is een geweldig nieuw hulpmiddel voor biologen. Foto’s als deze helpen namelijk met het tellen van walvissen. Daardoor komt er meer informatie beschikbaar over deze schuwe dieren en zodat we ze beter kunnen beschermen.

Tot nu toe werden walvissen geteld vanaf schepen en vliegtuigen. Die methode is echter moeizaam en kan maar een bepekt gebied bestrijken. Sinds een paar jaar worden ook satellietbeelden gebruikt, maar die moeten met het blote oog worden gecheckt op walvissen. Een tijdrovend en niet erg precies karwei. De oceanen zijn zo groot, dat het onbegonnen werk is.

De British Antarctic Survey in Cambridge heeft echter een computerprogramma ontwikkeld dat deze taak van mensen overneemt. Speciale beeld-software speurt op beelden van satellieten naar de verschillende kleurnuances die duiden op een walvis in het water, zoals op deze foto. Is een dergelijke nuance waargenomen, dan zet het programma één vinkje.

De droom van deze biologen is om uiteindelijk een eigen satelliet te hebben die alleen maar op walvissen let, zo staat in hun onderzoeksrapport in de wetenschappelijke database PlosOne.