Walgen van het homohuwelijk


Onze politieke overtuigingen zijn het resultaat van langdurig nadenken over belangrijke zaken. Van levenservaring en een filosofische grondslag. Toch? Nee, zeggen onderzoekers, het hangt gedeeltelijk af van onze kotsneigingen als we een man een mond vol wormen zien eten.

Fysiologen van verschillende Amerikaanse universiteiten hebben een onderzoek gedaan naar het verband tussen onze neiging om te kokhalzen en idee├źn die we hebben over abortus en het homohuwelijk. Wat blijkt? Hoe makkelijker we walgen bij het zien van vieze plaatjes, hoe conservatiever we zijn als het op politieke keuzes aan komt.

Walgelijk of liefde? Je lichaam bepaalt het.

Proefpersonen werden bloot gesteld aan de ‘schaal van walging‘ een geschreven en visuele test. In die test wordt gemeten hoe walgelijk mensen bijvoorbeeld de stank van urine vinden. Daarna werden ze gevraagd naar politieke overtuigingen als steun voor het homohuwelijk en abortus. Er bleek overeenkomst te zitten tussen die twee: hoe makkelijker je walgt, hoe conservatiever je bent.

Volgens de onderzoekers is de overeenkomst te verklaren. Mensen die makkelijk walgen, zien bij het homohuwelijk wellicht letterlijk twee mannen in bed liggen. Daar walgen ze van, dus zijn ze tegen. Mensen die minder makkelijk hun maag omdraaien, hebben die reactie niet.