Walgelijk: waarom je altijd je mascara moet verwijderen

Waarschuwing: smerig verhaal


mascara in oog

Het is nogal gedoe, al je make-up van je gezicht halen voor je naar bed gaat. Dat het toch een goed idee is, toont het geval van een 50-jarige Australische vrouw. Zij deed altijd veel mascara op en haalde dat nooit goed weg. Tot ze op een dag last van haar ogen kreeg. Hoe zou dat nou komen? Ze meldde zich bij een oogarts die niet wist wat hij zag.

De mascara van de vrouw was onderdeel van haar oog geworden.

De oogarts ontdekte dat de make-up in de loop der jaar zich aan het ooglid van de vrouw had gehecht. Het bestaat uit oliën, wassen, water en pigment, vaak koolstof of ijzerpigment. Delen daarvan hadden zich tot een soort bolletjes gevormd en hadden zich aan het ooglid gehecht. Deze bolletjes waren hard geworden en waren zelfs door het ooglid heen geboord. Daardoor kwamen ze op het oog terecht, wat de vrouw de klachten opleverde, het was alsof er zand in het oog zat.

Het leverde de vrouw permanent ontstoken ogen op. In het ooglid vond de arts ook macrofagen, dat zijn menselijke cellen die lichaamsvreemde cellen omsluiten en afbreken, die waren op de ontsteking afgekomen. In het geval van de vrouw waren de macrofagen helemaal zwart, vanwege de pigmenten in de make-up. Nog een primeur, in de medische geschiedenis was zoiets nog nooit beschreven.

De vrouw heeft een langdurige behandeling moeten ondergaan om alle harde bolletjes uit haar oogleden te laten halen. Voor de oogarts was het een prachtige mogelijkheid om aan zijn bekendheid te werken, hij publiceerde over de operatie in het vakblad ooggeneeskunde Ophthalmology. Met medewerking van de vrouw, zij hoopt andere vrouwen er zo van te overtuigen dat ze altijd hun mascara – en andere make-up – van hun gezicht halen voor het slapen gaan. Oh, en doe die contactlenzen ook even uit.