Alcoholisten wakker uit narcose


Het is een horrorscenario voor iedereen die een operatie moet ondergaan: je wordt voortijdig wakker uit de narcose. Het overkomt in Nederland 1000 tot 2000 patiënten per jaar. Ze zien en horen het operatieteam, voelen de pijn van scalpels die in hun lijf snijden, maar ze kunnen er niets van zeggen. Omdat je tijdens een operatie spierverslappers krijgt, doen je stembanden en mond het niet.

Foto: © Marcin Sad?owski | Dreamstime.com

Amerikaanse onderzoekers zijn er nu achter wie een grote kans maken om wakker te worden. Dat zijn mensen die veel alcohol drinken, pijnstillers of slaapmiddelen slikken of drugs gebruiken. Ook ontdekten ze dat uitgerekend bij een hartoperatie mensen vaak wakker worden.

Operatieartsen gebruiken een monitor die de hersenactiviteit van de patiënt meet. Bij 0 is de patiënt helemaal onder, bij 100 is hij helemaal wakker. Deze zogenoemde BIS-monitor werkt niet goed, ontdekten de onderzoekers, ze geven soms aan dat een patiënt verdoofd is, terwijl hij wakker wordt. Beter is het te meten hoeveel narcosemiddel er in de lucht zit die een patiënt uitademt.

Het complete onderzoek staat in het New England Journal of Medicine.