Waarschuwingen tegen wonderolie


Ineens was het niet meer weg te slaan uit de cosmeticaschappen, van de webpagina’s van kruidenvrouwtjes en uit de bladen: tea tree olie. Deze essentiële olie van een Australische boom, de Melaleuca alternifolia, wordt op internet geprezen als wondermiddel. Het doodt bacteriën en wordt daarom ingezet tegen allerlei kwalen, van acne, roos en insectenbeten tot wratten en zelfs herpes.

Maar het lijkt alsof de hele academische wereld zich in één keer tegen tea tree olie heeft gekeerd. Het begon met een artikel in het vakblad Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Dit blad riep tea tree olie uit tot ‘allergeen van de maand januari’ vanwege de heftige reacties die veel mensen vertonen als ze zichzelf met de olie insmeren. Het blad roept op om zeer voorzichtig te zijn met het toepassen van het middel.

Daarna deed het Bundesinstitut für Risikobewertung in Duitsland een duit in het zakje. De Duitsers waarschuwen om de olie vooral niet in concentraties van meer dan 1 procent te gebruiken. Vooral in middelen tegen puistjes is de concentratie nu vaak tussen de 5 en 20 procent. Dat kan heftige reacties van de huid veroorzaken, waarschuwen de Duitsers.

Het stokje werd daarna overgenomen door de universiteit van Pisa in Italië. In het vakblad Parasitology Research geven ze tea tree olie een veeg uit de pan omdat het middel vaak via de mens in het oppervlaktewater terecht komt en daar nogal wat kleine insecten omlegt, waaronder de waterjuffer. Die worden weer gegeten door andere dieren, waardoor de olie in de kringloop komt.

Tot slot deed het Journal of the American Veterinary Medical Association mee met het verdoemen van de olie. Die wordt door sommige mensen ook gebruikt om hun huisdier van vlooien te ontdoen. Daardoor zijn de afgelopen jaren 450 honden en katten omgekomen, schrijven de Amerikaanse dierenartsen. Beesten likken de olie namelijk op en gaan er aan dood.