Waarom we geen vacht hebben


Het is een van de grote vragen van de menselijke evolutie: waarom zijn we kaal? Mensen hebben nog maar een paar plukjes haar over, op het hoofd, onder de oksels en rond het kruis, terwijl onze verre voorouders gewoon over een dikke vacht beschikten. Waarom zijn we die kwijt geraakt?

Volgens een nieuwe theorie heeft dat alles te maken met het feit dat onze voorgangers op hun achterpoten zijn gaan lopen. Dat zorgde bij hard lopen voor zo veel wrijvingsenergie dat de vroegste mens oververhit raakte. Vooral op de hete steppes van Afrika, waar de mens is ontstaan.

Dat zeggen onderzoekers van de University of Glasgow (GB). Zij bouwden een computerprogramma waarmee ze de menselijke evolutie simuleerden. Daar kwam uit dat mensachtigen met een vacht alleen ’s ochtends en ’s nachts konden jagen. Midden op de dag was het te warm.

De mens verloor niet alleen zijn vacht maar ontwikkelde ook het vermogen om flink te zweten. Daarmee koelt de huid en is het mogelijk om ook overdag achter de mastodonten aan te jagen. Zo krijgt de mens meer voedsel binnen, waarmee hij zich verder kan ontwikkelen.

De vraag waarom de mens ├╝berhaupt op twee benen is gaan lopen is daarmee nog niet beantwoord. Het kan zijn dat we graag verder wilden kijken of op zoek waren naar fruit dat hoog hing. Wel is nu bekend dat daarmee serie evoluties in gang werd gezet die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn.

Het onderzoek staat in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Follow Faqtman on Twitter