Waarom we feiten lastig vinden


alternatieve feiten

We noemen het ‘nepnieuws’, of met een nieuw eufemisme ‘alternatieve feiten’, maar het blijft natuurlijk gewoon liegen. En ondanks alle fact checkers, ondanks alle media-aandacht dat sommige feiten helemaal niet blijken te bestaan, geloven veel mensen in deze niet-zulke-ware waarheden. Ze delen ze op internet, ze nemen zelfs de wapens op vanwege deze zogenaamde feiten. De vraag is waarom.

De University of Oregon (VS) lijkt daarop het antwoord te hebben. Ze deden een meta-onderzoek naar waarom mensen eenvoudig vast te stellen waarheden negeren en overduidelijke leugens omarmen. De resultaten presenteerden ze dit weekend op de conventie Personality and Social Psychology.

Het blijkt dat mensen de waarheid vaak benaderen als een advocaat die een cliënt probeert vrij te pleiten. Ja, edelachtbare, hij heeft een man in elkaar geslagen. Maar hij had een slok op en die ander was ook niet aardig. En hij is mentaal niet helemaal lekker, dus ontoerekeningsvatbaar. Dat hij door is blijven slaan toen die ander al op de grond lag, komt doordat zijn vrienden hem aanmoedigden.

Zo wordt een dader een slachtoffer en wordt een feit ingebed in allerlei alternatieve waarheden. Bij maatschappelijke of wetenschappelijke feiten werkt dat net zo. Klimaatverandering? Ha, die wetenschappers weten ook niets, las ik op Facebook. En de televisie had de weersverwachting ook al mis, dus de main stream media moet je ook niet geloven. Bovendien rij ik graag auto, dus daar blijven ze vanaf. Iedereen weet ook dat het een samenzwering van de Chinezen is om ons kapot te maken.

platte aarde

Het resultaat is dat mensen feiten verwerpen die ze rationeel gezien zouden moeten accepteren. Vaccinaties tegen baarmoederhalskanker, evolutie, de ronde aarde, allemaal leugens, ondanks alle bewijs voor het tegendeel. Alleen die feiten die bijdragen aan een bestaand wereldbeeld, worden omarmd. Zelfs als dat helemaal geen feiten zijn, maar nepnieuwsberichten. Die delen mensen, het liefst met gelijkgestemden. Die worden daardoor weer gesterkt in hun wereldbeeld. Zie je wel, mijn vriend gelooft ook al niets van die aardopwarming.

Een van de andere zaken die de wetenschappers vonden, is dat mensen wetenschappers niet vertrouwen. Ze denken dat die een politieke agenda hebben. Klimaatverandering is links, dus als je rechts bent hoef je niet naar de wetenschappers te luisteren. Die proberen je namens de Chinezen uit je auto te kletsen.