Waarom we cyborg moeten worden


cyborg

Eigenlijk besef je het niet, maar je bent al een cyborg. Soort van. Tien tegen één dat je dagelijks naar buiten gaat met je centrale processor unit op het lijf, ook wel bekend als je mobiele telefoon. Of, zoals Elon Musk het noemt, je ‘digitale tertiare laag’. Maar volgens Musk – miljardair, eigenaar van SpaceX en Tesla – moeten we nog een stap verder gaan. We moeten onsterfelijke robots worden.

In de niet zo verre toekomst zullen onze lijven en onze technologie fuseren tot een nieuwe eenheid, de cyborg. Dat zei Musk op de World Government Summit in Dubai voor een zaal met hoge gasten. Hij ziet vooral hersenimplantaten als een technologie die de wereld zal veroveren. Sommige mensen hebben die interface nu al, bijvoorbeeld om ondanks gehoorbeschadiging te kunnen horen.

Maar straks krijg je er eentje die verbinding heeft met Google. Wat je niet weet, haal je via het internet alsnog binnen. Het is de enige manier om de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie bij te benen, zegt hij. Waar Musk zich wel zorgen over maakt, is of de hersens genoeg bandbreedte hebben om alle informatie te kunnen verwerken die ongefilterd binnenkomt. Het grote voordeel van deze fusie is volgens hem dat je eigenlijk niet meer dood kunt gaan. Alle data van een cyborg komt in de cloud terecht, waar het tot in de eeuwigheid voortleeft. Amen.

Musk staat bekend om zijn interessante kijk op de werkelijkheid. Zo heeft hij voorgesteld om een atoombom te laten ontploffen op Mars om te zorgen dat de planeet weer een atmosfeer krijgt en bewoonbaar wordt. Ook is hij van mening dat het zeer waarschijnlijk is dat we met z’n allen in een gigantische simulatie zitten van buitenaards wezens. Wat we waarnemen als de wereld om ons heen, is volgens hem een complex computerprogramma. Ontworpen om te zien hoe we ons ontwikkelen.