Waarom vrouwen voor rotzakken vallen


aantrekkelijke man

Hij is een door zichzelf geobsedeerde, ongevoelige rotzak. En toch valt ze op hem. Waarom?

Er zijn leuke, gevoelige en aardige mannen genoeg. Toch lijken sommige vrouwen een abonnement te hebben op rotzakken. Kerels die de boel belazeren, geen vinger in het huishouden uitsteken en nooit thuis geven als ze nodig zijn.

Deze mannen hebben een persoonlijkheid met een ‘donkere driehoek’, zoals onderzoekers van New Mexico University in Las Cruces (VS) het noemen. Zij onderzochten de aantrekkingskracht van rotzakken en kwamen tot de conclusie dat dit type man een combinatie heeft van narcisme, impulsiviteit en achterbaksheid.

Wat blijkt? Mannen met een ‘donkere driehoek’ doen het inderdaad goed bij de vrouwen. Ze hebben vaker seksuele avontuurtjes buiten hun relatie en ze bemoeien zich zeer weinig met eventuele kinderen.

Volgens de onderzoekers is dit evolutionair bepaald. Mannen als dit hebben veel vriendinnen en verspreiden hun genen dus beter dan trouwe mannen die bij één vrouw blijven. Dat vrouwen voor deze kerels vallen heeft waarschijnlijk ook met de evolutie te maken: ze brengen verse genen in een hechte gemeenschap en zorgen daardoor voor gezonde kinderen.

Rotzakken zijn daarmee een soort verzekering tegen inteelt en saaiheid. En ze geven vrouwen onderling weer lekker iets om over te klagen.