Waarom vrouwen taaier zijn dan kerels


vrouwen

Vrouwen het zwakke geslacht? Ze hebben juist van huis uit een grotere kans om te overleven, vooral als het leven hard is en alles tegenzit. Dat zeggen onderzoekers van de Syddansk Universitet in Denemarken. Ze onderzochten de levensverwachting van beide geslachten in tijden van hongersnood en ziekte. Hun conclusie? Als het slecht gaat, kun je maar beter als meisje geboren zijn.

Voor hun studie keken de onderzoekers naar de zwartste periodes in de menselijke geschiedenis. Ze analyseerden de statistieken van slavenhouders in Trinidad, voormalige slaven die terugkeerden naar Liberia, een voedselcrisis in Oekraïne in 1933, twee mazelen-epidemieën in IJsland in de negentiende eeuw en de grote hongersnood in Ierland tussen 1845 en 1849.

In bijna alle gevallen hadden de vrouwen daarna een veel hogere levensverwachting dan mannen. Vooral onder jonge mannen en vrouwen was het verschil opmerkelijk, terwijl mannen sterven als de vliegen, blijven jonge vrouwen en meisjes leven. Alleen bij de slaven in Trinidad vertoonden de jonge vrouwen iets hogere sterftecijfers dan mannen. Volgens de onderzoekers omdat mannelijke slaven meer waard waren, de slavenhouders zorgden beter voor ze.

Het verschil tussen de levensverwachting van mannen en vrouwen (in Nederland 79,9 en 83,3 jaar) is altijd uitgelegd door het verschil in levensstijl van de twee geslachten. Kerels roken en drinken meer en ze houden van hard rijden en paragliden, terwijl dames breien met een kopje thee – gechargeerd uiteraard. Maar volgens de Denen is er wel degelijk ook een biologisch voordeel voor vrouwen. Dat zie je het duidelijkst als de omstandigheden bijzonder slecht zijn.

Wat dat verschil is, moet nog goed worden uitgezocht. Zeker is dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen het immuunsysteem versterkt, terwijl testosteron het verzwakt. Ook zou de vrouw in tijden van voedselschaarste meer op haar vetreserves kunnen interen, terwijl mannen er sneller doorheen zijn. De natuur lijkt in barre omstandigheden überhaupt een voorkeur te hebben voor vrouwen, in tijden van oorlog worden meer meisjes geboren.