Waarom vrouwen psychopaten aantrekkelijk vinden


aantrekkelijke psychopaten

Het is een van de meest raadselachtige fenomenen als het gaat om psychopathische moordenaars. Hoe gruwelijk hun daden ook zijn, ze krijgen in de gevangenis vaak stapels romantische brieven van vrouwen. Ook zijn ze bovengemiddeld vaak betrokken bij seksuele relaties met vrouwelijk gevangenispersoneel en zelfs therapeuten. Blijkbaar zijn psychopaten aantrekkelijk.

Een Canadese studie heeft ontdekt hoe dat kan.

Onderzoekers van Brock University in Ontario lieten 46 willekeurige mannen een video opnemen waarin ze over zichzelf praten met een onderzoeksassistente. Het gesprek gaat voornamelijk over daten en relaties. Daarna onderwierpen ze de mannen aan uitgebreide psychologische test om vast te stellen in hoeverre de mannen psychopathische tendensen hadden. Bij die afwijking heb je geen of weinig geweten.

Vervolgens kregen 108 heteroseksuele vrouwelijke proefpersonen de video’s te zien. De vraag was eenvoudig: vind je deze man aantrekkelijk? Elf andere vrouwen kregen alleen een foto van de man te zien met dezelfde vraag.

De opmerkelijke uitkomst: hoe meer psychopathische trekjes een man vertoonde, hoe aantrekkelijker de vrouwen hem vonden. Zelfs mannen die op basis van hun foto als niet zo aantrekkelijk waren beoordeeld, namen dat nadeel in de video helemaal weg – als ze maar psychisch gehandicapt waren.

De grote vraag is waarom. De onderzoekers spraken met de testvrouwen en hoorden dat ze de mannen met meer psychopatische neigingen charmant vonden. Ze hadden veel zelfvertrouwen en spraken met een zekere autoriteit. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat psychopaten zeer manipulatief zijn en zo vrouwen kunnen overtuigen van hun goede bedoelingen. Maar een relatie met een psychopaat eindigt vrijwel altijd in pijn en verdriet.

De onderzoekers onderstrepen dat ze maar een relatief kleine test hebben uitgevoerd. De seksuele aantrekkingskracht van deze potentiële criminelen verdient meer aandacht, schrijven ze in vakblad Evolutionary Psychological Science.