Waarom vrouwen klaarkomen


dreamstime_xs_63394568

Waarom kunnen vrouwen orgasmes hebben? Bij mannen is het volstrekt duidelijk wat het evolutionaire nut is van klaarkomen, hij ejaculeert daardoor en zorgt voor nageslacht. Maar vrouwen lijken dat nut te ontberen, behalve dat het orgasme een reden kan zijn om seks te hebben. Maar dan nog mislukt het in 31 procent van alle heteroseksuele ontmoetingen.

Om het nut van het vrouwelijk orgasme beter te begrijpen, zijn onderzoekers van het Cincinnati Children’s Hospital in de VS op zoek gegaan naar de evolutionaire voorvaders (en vooral -moeders) van de mens. Hoe beleefden die seks? Het ging om een soort knaagdiertjes waarbij het vrouwtje geen orgasme kende. Wel kwam op het moment dat ze seks had een grote hoeveelheid hormonen vrij.

Die hormonen zorgden voor een spontane eisprong. Tegenwoordig werkt de voortplanting bij bijvoorbeeld katten en konijnen nog steeds zo. Mensen zijn echter evolutionair een andere kant op gegaan: de homo sapiens vrouw heeft een keer per maand een eisprong. Wat is gebleven is een overblijfsel van die hormoonstorm in haar lichaam. Dat is het orgasme geworden.

De positie van de clitoris ondersteunt deze hypothese. Bij onze evolutionaire voorgangers zat die in de vagina. Het was een orgaan dat zorgde voor het signaal dat de eisprong in gang gezet kon worden. In de loop van de menselijke ontwikkeling is dit orgaantje steeds verder naar buiten komen te liggen. Waarbij het vanzelf een andere functie kreeg, als hulp bij het opwekken van een orgasme.

Dit is niet de eerste theorie om het vrouwelijk orgasme te verklaren en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn. Maar dit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad The Journal of Experimental Zoology, geeft wel voor het eerst een sluitend evolutionair antwoord op de vraag waarom de mens een van de weinige dieren is waar de vrouwelijke helft kan klaarkomen.