Waarom vrouwen anders winkelen dan mannen


Mannen shoppen anders dan vrouwen omdat ze ooit op mammoets jaagden, ontdekte een Amerikaanse professor.

Een man die naar de winkel gaat om bijvoorbeeld een trui te kopen, doet alsof hij een commando is die gijzelaars moet bevrijden. Hij gaat met een plan naar binnen, pakt de gegijzelde trui uit het schap, rekent af en stormt weer naar buiten. Met een beetje mazzel is hij binnen twee minuten weer buiten.

Vrouwen daarentegen zijn uren bezig om alle aanbiedingen te inspecteren. Alle koopwaar wordt aangeraakt. Deze is wel leuk, maar misschien ligt er bij die andere winkel wel een mooiere trui.

Is dit beeld een cliché of berust het op waarheid? Volgens Professor Daniel Kruger van de Universiteit van Michigan gedragen mannen en vrouwen zich inderdaad totaal anders in een winkel.

De oorzaak daarvan ligt in de prehistorie, denkt hij.

Terwijl prehistorische vrouwen bezig waren met het verzamelen van voedsel, jaagden de mannen gezamenlijk het avondeten bij elkaar. Dat deden ze in een groep volgens een bepaald plan.

Kruger ontdekte bij onderzoek in winkels dat vrouwen inderdaad urenlang bezig kunnen zijn met vinden van de juiste outfit. Volgens zijn theorie waren vrouwen in de oertijd ook uren bezig met het zoeken naar de beste kwaliteit voedsel. Een verkeerd besje plukken kon betekenen dat de hele stam ziek werd. Mannen aan de andere kant, besloten van tevoren welk dier zij wilden doden en gingen vervolgens daarnaar op zoek. Zodra ze het beest hadden, konden ze terug naar huis.

Door de prehistorie zijn vooral vrouwen geëvolueerd die zeer bedreven zijn in het kiezen van producten met de juiste kleur, textuur en geur en kwaliteit. Dat betaalt zich in de winkel terug. Vrouwen in het onderzoek van Kruger bleken veel meer kans te maken dan mannen om te weten wanneer een bepaald item in de uitverkoop komt. Vrouwen besteden bij het kopen van kleding ook veel meer tijd aan het kiezen van de perfecte stof, kleur en textuur.

winkelen

Zelfs de voorliefde voor shopping-tripjes kan Kruger verklaren uit het vrouwelijke fourageergedrag. ‘Als een prehistorische vrouw in een nieuw gebied kwam, dan moest ze snel gaan uitvinden waar het beste eten te vinden was. Daarom gaan vrouwen tegenwoordig graag winkelen als ze op vakantie zijn’, zo schrijft hij in het huidige nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology.

Heel leuk natuurlijk, maar wat hebben we er aan? Eigenlijk heeft Kruger maar één advies voor mannen en vrouwen: ga vooral niet samen winkelen. Dat mag niet van de evolutie.

Foto: Elsie Esq.