Waarom vliegtuigmaaltijden ons maar niet willen smaken


Door “witte ruis” – achtergrondgeluid – genieten we minder van vliegtuigmaaltijden. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Manchester. Het geluid in onze omgeving heeft een sterke invloed op de smaaksensatie, en de ‘witte ruis’ in een vliegtuigcabine is hier een goed voorbeeld van.

Vliegtuigmaaltijd
Een verfijnde Indiase maaltijd in de Eerste Klas van British Airways, maar smaakt het in de lucht net zo lekker? Foto: Christopher

Door deze ruis ervaren we veel minder smaken als suiker en zout. Dat verklaart waarom vliegtuigmaaltijden als smaakloos en flauw ervaren kunnen worden. De vliegtuigmaatschappijen voegen daarom het liefst extra zout, suiker en andere smaakversterkers toe.

De wetenschappers hebben ook andere combinaties van eten en geluid geprobeerd. Het lijkt erop dat plezierige geluiden een bijzonder lekkere maaltijd nog iets beter maken. Een subtiel visgerecht zou in het vliegtuig echter niet tot zijn recht komen.

Mensen die echt kieskeurig zijn kunnen overigens hier vast kijken wat er bij de verschillende maatschappijen op het menu staat. Wat zullen we eten onder het genot van het gedempte geluid van vliegtuigmotoren?

Bron foto: Christopher

Follow Faqtman on Twitter