Waarom uitlaatgassen zo slecht voor je zijn


Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn er al veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen. De waargenomen veranderingen zijn stuk voor stuk te relateren aan ziektes waarvan bekend is dat deze veroorzaakt kunnen worden door langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met zowel het Imperial College als het King’s College in Londen. De bevindingen van het internationale onderzoeksteam zijn onlangs gepubliceerd via het wetenschappelijk tijdschrift Environment International.

Voor het onderzoek liepen 24 proefpersonen een uur door de drukke Oxford Street in het centrum van Londen, waar voornamelijk taxi’s en bussen op diesel rijden. Elk van de testpersonen was uitgerust met een rugzak, vol met sensoren en dataprocessors . Drie weken later verbleef dezelfde onderzoeksgroep gedurende dezelfde tijdspanne in het verkeersvrije Hyde Park in de Britse hoofdstad. Na elk verblijf nam het onderzoeksteam bloed af bij de proefpersonen. Uit die bloedmonsters bleek dat al bij deze kortdurende blootstelling aan uitlaatgassen het genetisch materiaal veranderingen liet zien. Deze veranderingen kunnen leiden tot een scala van gezondheidsrisico’s.

De onderzoekers identificeerden zwarte koolstof, ultrafijne deeltjes en stikstofdioxide als de grote schuldigen aan de genetische veranderingen. Daarvoor hoef je niet naast een snelweg te wonen, zelfs op heel korte termijn zijn er al aanzienlijke gezondheidsrisico’s, concludeert het Nederlands-Britse team.

Hoe schadelijk auto’s nog steeds zijn, ondanks alle strenge milieuwetten, is al langer bekend. Universiteit MIT becijferde onlangs dat in de VS alleen al door de sjoemensoftware van VW per jaar veertig extra mensen om het leven komen. Ze ademen de extra verontreiniging in en sterven daardoor. Vooral diesels zouden daarvoor verantwoordelijk zijn, weet ook de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN.