Waarom steden crimineler zijn – en het is niet wat je denkt


crimineel

De kans is groter dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf als je in een grote stad woont. Maar niet om de reden die je denkt. Een nieuwe studie van de Northwestern University legt uit waarom dat is: het is voor criminelen in de stad gemakkelijker om medestanders te vinden.

In een grote stad heb je het potentieel om elke dag meer verschillende mensen te ontmoeten. Je zult dus ook als crimineel eerder een geschikte partner vinden om een bijvoorbeeld een inbraak te plegen. Dat schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Physical Review E.

De cijfers tonen dat duidelijk aan. Naarmate steden groeien, groeit de criminaliteit nog sneller. En bepaalde soorten criminaliteit – zoals diefstal, autodiefstal en moord – overtreffen de bevolkingsgroei zelfs exponentieel. De onderzoekers konden op basis daarvan een wiskundig model maken dat voorspelt hoe erg de criminaliteit in buurten toeneemt.

Alleen verkrachting groeit lineair, in ongeveer hetzelfde tempo als de stadsbevolking. Andere misdaden zijn meer ‘sociaal’ van aard en vereisen vaak een teaminspanning. In een stedelijke omgeving is dat makkelijker te organiseren, zeker binnen homogene groepen. Vervuiling speelt wellicht ook een rol.

Hoewel dit project zich richt op criminaliteitsgegevens, benadrukken de onderzoekers dat hun model ook van toepassing is op positieve uitkomsten. Grote steden produceren bijvoorbeeld ook meer patenten, meer kleine bedrijven en meer inkomsten per inwoner.