Waarom sommigen wel Covid kregen en anderen niet


Australische wetenschappers hebben in een enorme medische doorbraak ontdekt waarom sommige mensen Covid-19 wisten te ontlopen. Terwijl anderen het wel kregen en er zelfs aan stierven, hadden deze mensen nergen last van.

Iemand met één kopie van het beschermende HLA-B15 gen heeft twee keer zoveel kans om asymptomatisch te blijven, zo zagen ze. Terwijl iemand met twee kopieën van het gen zelfs acht keer zoveel kans heeft om klachtenvrij te blijven. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Deze doorbraak kan leiden tot betere behandelingen en vaccins. Niet alleen tegen Covid en mogelijke toekomstige varianten, maar ook andere ziektes.

Wereldwijd onderzoek van de Universiteit van Californië en La Trobe University in Melbourne (Australië) bestudeerde Covid-19-gevallen onder bijna 30.000 geregistreerde beenmergdonoren. De onderzoekers ontdekten dat van de 1428 niet-gevaccineerde donors met positieve testresultaten voor Covid-19, 136 geen symptomen hadden.

Een groot deel daarvan was drager van het HLA-B15 gen, wat het eerste bewijs was van een genetisch verband. Dit gen maakte als reactie op een besmetting met Covid veel T-cellen aan, die ons lichaam helpen infecties te bestrijden. Deze T-cellen wisten ook Covid virussen heel goed te herkennen en vernietigen.