Waarom sommigen ‘mystieke’ hersens hebben


mystieke hersens

Geloof je dat je een geest hebt als gids in het leven? Dat je een aura uitstraalt? Praat je wel eens met de doden? Dan bevatten je hersens veel van het eiwit dimethyltryptamine of DMT. Mensen die veel van deze stof produceren, hebben mystieke hersens, ze voelen zich helemaal thuis op de Paranormaal Beurs.

Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse Michigan University ontdekt. Alle zoogdieren maken volgens deze medische wetenschappers DMT aan, het lijkt bepaalde hersenprocessen te helpen. Maar als bijwerking bij hogere doses geloof je dat Witte Veer, je overleden indianengids, je beschermt op je reis door de dimensies.

Voor wie deze stof niet in grote mate produceert en dat ook wel eens wil meemaken, is er geen man overboord. Door Ayahuasca te nemen, kun je ineens een stoot DMT krijgen. Deze drug is verantwoordelijk voor allerlei hallucinogene effecten in de hersens. De laatste jaren schieten de bijeenkomsten waar de deelnemers samen deze Zuid-Amerikaanse drug nemen, als paddenstoelen uit de grond.

Het is ook mogelijk dat DMT een rol speelt bij bijna-dood-ervaringen. Bij ratten die een hartstilstand hebben, zagen de onderzoekers een piek in hun DMT productie. Het zorgt voor het gevoel los te komen van het lichaam, door sommige mensen beschreven als het begin van een reis naar de hemel.

De onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke blad Scientific Reports dat nog heel veel onduidelijk is over de rol van DMT. Ze hebben het pas net ontdekt en moeten verder onderzoeken welke rol het precies speelt in onze hersens.