Waarom sommigen linkshandig zijn


Zo langzamerhand geloven we niet meer dat linkshandigheid slecht is. Maar waarom bestaat het überhaupt? Zo’n 90 procent van de wereld is rechtshandig, links is duidelijk een afwijking van de norm. Opmerkelijk is dat het een wereldwijd fenomeen is, van Japan tot de inwoners van de Amazone, overal is 10 procent links.

De oorzaak daarvan zou wel eens genetisch kunnen zijn, is al langer bekend. Linkshandige ouders krijgen vaker linkshandige kinderen. Maar om welk gen gaat het? De universiteit van Saint Andrews in Schotland heeft dat onderzocht. Daarbij viel het op dat linkshandigheid veel vaker voorkomt bij mensen met situs inversus.

Deze relatief zeldzame aandoening – Enrique Iglesias heeft er last van – zorgt er in extreme gevallen voor dat een mens totaal in spiegelbeeld is gebouwd. Het hart zit bijvoorbeeld rechts. Je kunt er oud mee worden, als je goede medische begeleiding krijgt. Een van de gevolgen van het gen dat situs inversus kan veroorzaken is dat er een dikkere verbinding zit tussen de twee hersenhelften. Daardoor is er een beter contact tussen de linker- en rechterhelft.

Die betere verbinding zou wel eens de oorzaak van linkshandigheid kunnen zijn, het maakt de hersens ‘beweeglijker’ en stelt een mens in staat om beide handen als dominante hand te kiezen, in plaats van standaard voor rechts te gaan. Bij sommige kinderen wordt dat de linkerhand.