Rode teams winnen wedstrijden


Sporters die rood dragen, hebben een grotere kans om te winnen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Münster.

De onderzoekers lieten aan 42 ervaren taekwondo scheidsrechters een aantal wedstrijden zien waarbij de tegenstanders elkaar weinig ontliepen. Bij dit soort wedstrijden geeft het inzicht van de scheidsrechter wie de meeste punten scoort de doorslag.

Door de beelden met een computer te manipuleren, konden de onderzoekers dan de ene, dan de andere sporter een rode outfit geven. Daardoor had het daadwerkelijke wedstrijdverloop geen effect op de meting.

De scheidsrechters wezen desondanks 13 procent vaker de rode sporter aan als winnaar. Dat is in lijn met een eerder statistisch onderzoek bij de Olympische Spelen in Athene, waaruit bleek dat in rood geklede vechtsporters 55 procent van alle wedstrijden wonnen, terwijl de kleuren willekeurig waren toegewezen.

Ook is uit eerder Brits onderzoek naar voren gekomen dat voetbalteams die rode shirtjes dragen, vaker wedstrijden winnen. In de Engelse league dragen Liverpool, Manchester United en Arsenal allemaal rood. Ze wonnen de afgelopen halve eeuw samen 38 van de 63 landstitels. Keepers stoppen ook vaker penalty’s van spelers die wit in plaats van rood dragen.

En in Nederland? De traditionele top-3, Ajax, Feyenoord en PSV, draagt ook rood. FC Twente en AZ, in recente jaren sterk in opkomst, hebben ook rode shirts. FC Utrecht (een half rood, half wit shirt) won in 2003 en 2004 de beker. Alleen Sparta is ondanks rode shirts al jaren niet meer in de top vijf geëindigd, de Rotterdamse club heeft dunne rode strepen.

Makkelijke punten: de voormalige Thaise premier met het shirt van Manchester. Foto: Wheelsymcgee.
Makkelijke punten: de voormalige Thaise premier met het shirt van Manchester. Foto: Wheelsymcgee.