Waarom oudjes zo goedgelovig zijn


Hoe vaak hoor je het niet dat een oud vrouwtje een onbekende man binnenlaat, om vervolgens door hem berooft te worden? In ruim 80 procent van alle berovingen en oplichtingen is het slachtoffer ouder dan 65 jaar. Waarom laten oudjes zich, ondanks al hun levenservaring, zo makkelijk in de luren leggen? Omdat hun ingebouwde ‘schurkdetector’ minder actief is, blijkt uit onderzoek van de University of California in Los Angeles (VS). Ze zijn te goedgelovig.

Geloof jij deze man? Meesteroplichter Charles Ponzi hield in de jaren 20 van de vorige eeuw veel mensen voor de gek.
Sociaal neurowetenschapper Shelley Taylor en collega’s lieten foto’s van gezichten zien aan een groep ouderen (tussen 55 en 84 jaar) en een groep jonge mensen (20 tot 42 jaar). De deelnemers moesten de gezichten beoordelen op mate van betrouwbaarheid.

Onbetrouwbare gezichten tonen afgewende ogen, een onoprechte glimlach en een licht achterover gekanteld hoofd. Tekens dat iemand kwaad in de zin heeft. Maar die trekken wisten de oudjes niet te herkennen. Zij beoordeelden veel onbetrouwbare gezichten als betrouwbaar, in tegenstelling tot de jongere mensen.

Een andere groep vrijwilligers moesten dezelfde taak verrichten terwijl ze in de hersenscanner lagen. Daaruit bleek dat de ouderen weinig tot geen activiteit vertoonden in het voorste gedeelte van de insula. Dit hersengebiedje geeft een alarmsignaal af bij een onguur persoon. Dit onderbuikgevoel werkt bij oudjes dus niet zo goed meer.

Uit eerder onderzoek bleek al dat oude mensen meer dan jongeren het positieve in mensen zien. Volgens Taylor zou dit positieve gevoel zo sterk kunnen zijn dat het het alarm voor een onbetrouwbaar figuur onderdrukt. Wat oudjes dus tot een makkelijk slachtoffer maakt voor zwendel.