Waarom ouderen gênant zijn


Waarom maken ouderen soms gênante opmerkingen? Omdat ze beschamend gedrag minder goed kunnen inschatten.

Je bent op een feestje met je familie. Ineens vertelt opa een verhaal over oom Henk, die volgens hem al jaren een toupet draagt. Iedereen weet dat, maar wil oom Henk de schaamte besparen om openlijk over zijn kaalheid te praten. Waarom doet opa dat wel?

Volgens psychologen van de University of Otago in Nieuw Zeeland weet opa niet beter. Ze ontdekten dat mensen boven de zestig veel meer moeite hebben om te weten of gedrag gênant is.

Ouderen opgelet: dit is dus gênant.
De onderzoekers lieten een groep proefpersonen naar een aflevering van de zwartgallige serie The Office kijken. Iedere keer dat de sociaal zeer onhandige baas David Brent (gespeeld door Ricky Gervais) iets gênants deed, moesten de proefpersonen dat aantekenen.

Bij de mensen boven de zestig was het schriftje naderhand bijna leeg; jongeren vonden de helft van zijn gedrag beschamend.

Ook een test waarbij mensen gezichtsuitdrukkingen moesten beoordelen werd door ouderen veel slechter gemaakt. Ze waren veel minder goed in het ontdekken van emoties op de gezichten van anderen.

Ons vermogen om emoties bij anderen te lezen heeft vooral te maken met het veroveren van een plaats in een groep. We willen graag bij andere mensen horen en letten daarom erg goed op hoe ze op ons reageren. Zelfs een stilte kan al veelzeggend zijn. Oudere mensen hebben die behoefte waarschijnlijk minder, ze hebben hun plek veroverd.

Het onderzoek staat in het vakblad Psychology and Aging

online adverteren www.m4n.nl