Waarom je nooit verse duizendpoten moet eten


duizendpoten parasiet

Het begon met hoofdpijn. Omdat die steeds ernstiger werd, meldde een 78-jarige vrouw zich toch maar in het Zhujiang ziekenhuis in de Chinese plaats Guangzhou. Daar constateerden de artsen dat de vrouw leed aan Angiostrongyliasis, een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten (foto). Meestal krijgen mensen die door het eten van slakken (in Frankrijk worden veel gevallen gemeld), maar in dit geval had de vrouw geen escargots op. Wel een paar duizendpoten.

Deze dieren worden in China nog wel eens gegeten omdat ze goed zouden zijn tegen allerlei ziektes. Je kunt ze gedroogd kopen, of vers op de markt. Maar het is wel de bedoeling dat je ze even kookt. De zoon van de vrouw had ze echter rauw geserveerd. En zo de medische wetenschap vooruit geholpen. Het was niet bekend dat duizendpoten deze parasieten ook in zich dragen.

De artsen die de vrouw en haar zoon behandelden, zagen een mogelijkheid om zichzelf de nodige roem te bezorgen via de medische vakbladen. Ze togen naar de markt waar de zoon de geleedpotigen had gekocht en bestelden daar zelf een paar exemplaren. Die werden opengesneden en zeven van de twintig bleken inderdaad ook voorzien van parasieten.

De artsen raden de verdere consumptie van verse duizendpoten af. Mocht je ze toch absoluut willen eten, dan is koken of inmaken in zuur aan te raden, zo schrijven ze in het Journal of Tropical Medicine and Hygiene.