Waarom Nederlanders zo lang zijn


Nederland heeft de langste bevolking op aarde: vrouwen zijn gemiddeld 1,71 meter; mannen 1,84 meter. Opmerkelijk, want twee eeuwen geleden stonden de Nederlanders bekend als een van de kortste volkeren van Europa. Hoe en waarom één volk zo snel de hoogte in is geschoten, is een mysterie.

Een veelgehoorde verklaring voor de groeispurt is voeding, Nederlanders eten een calorierijk dieet van vlees en zuivelproducten. Maar dat kan niet het hele verhaal zijn, denken experts. Andere Europese landen kennen een vergelijkbare welvaart en een stijging van de levensstandaard, maar hun burgers zijn minder lang. De hoogte van de gemiddelde Amerikaanse man is in twee eeuwen slechts 6 centimeter toegenomen, Nederlanders groeiden in die tijd 20 centimeter.

Onderzoekers onder leiding van Gert Stulp, een specialist in de volksgezondheid aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine denken het raadsel enigszins te hebben opgelost. Het is evolutie. Ze maakten daarvoor gebruik van een database die gegevens over Nederlanders tussen 1935 en 1967 herbergt. Daaruit blijkt dat mensen die de meeste kinderen hadden lange mannen en vrouwen van gemiddelde lengte waren.

De meest vruchtbare mannen waren zeven centimeter langer dan gemiddeld. Statistisch gezien, hadden ze 0,24 kinderen meer dan de minst vruchtbare mannen, die ongeveer 14 centimeter onder de gemiddelde hoogte waren. Nederlandse vrouwen krijgen schijnbaar graag kinderen van lange mannen.

Maar waarom? Vrouwen in de polder stellen het krijgen van kinderen vaker dan gemiddeld uit tot na hun opleiding. Als ze dan kinderen nemen, dan zijn het er relatief veel. Wellicht hebben deze meer volwassen vrouwen een grotere behoefte aan mannen die letterlijk met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Het onderzoek wordt beschreven in het vaktijdschrift Royal Society Proceedings B.