Waarom Mexico-Stad op totaal verkeerde plek ligt

Verplaatsen is enige optie


aardbeving mexico

Geen hoofdstad ter wereld ligt op zo’n gevaarlijke plek als Mexico-Stad, waar gisteren een zware aardbeving plaatsvond. Niet alleen op een paar honderd kilometer van het punt waar liefst drie tektonische platen samenkomen die aardbevingen veroorzaken, maar ook nog eens op de bodem van een oud meer. De poreuze bodem van dat voormalige meer versterkt aardbevingen, zodat ze in Mexico-Stad heviger zijn dan een stukje daarbuiten. Op het kaartje van de beving hierboven is te zien hoe de kracht van de beving afneemt hoe verder je van het epicentrum komt, maar weer toeneemt in Mexico-Stad.

Bij een grote beving van 1985 werd door seismologen naderhand vastgesteld dat de beving in Mexico-Stad 500 procent sterker was geweest door de poreuze ondergrond. Helaas wonen daar bijna 10 miljoen mensen en neemt dat aantal alleen maar toe.

De beving van dinsdagavond is veroorzaakt doordat de Cocos-plaat ineens een stuk onder de Noord-Amerikaanse plaat schoof. Langs de hele grens tussen beide platen werd de beving gevoeld. Twee weken geleden kwam het ook al tot een aardbeving langs een ander deel van de Cocos-plaat. Beide bevingen hebben niet direct met elkaar te maken, maar het is mogelijk dat de beving van twee weken geleden wel extra spanning tussen de drie platen heeft veroorzaakt.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, liggen rond Mexico-Stad vier gevaarlijke vulkanen. Eentje, de 5462 meter hoge Popocatepetl, ligt op maar 70 kilometer van het centrum van de stad. De vulkaan is al sinds 1994 as aan het uitstoten en is sinds 2010 nog actiever geworden. Recent zijn er een paar kleine uitbarstingen geweest. Seismologen en vulkanologen waarschuwen dat er een grote uitbarsting aan zit te komen, maar kunnen niet voorspellen wanneer.

Oplossingen voor al deze problemen zijn er bijna niet. Je kunt gebouwen aardbevingsbestendig maken, maar tegen een vulkaanuitbarsting is geen kruid gewassen. Alleen de hoofdstad verplaatsen zou helpen.