Waarom meisjes steeds eerder puberen: huidverzorging


huidverzorging

De puberteit begint tegenwoordig bij meisjes 6 jaar eerder dan anderhalve eeuw geleden. Al heel lang proberen wetenschappers dit vreemde fenomeen te begrijpen. Een nieuwe studie van de University of California toont aan dat huidverzorgingsproducten wel eens een belangrijke rol kunnen spelen bij het steeds eerder puberen.

Veel producten die mensen op hun huis smeren, bevatten namelijk ftalaten, triclosan en parabenen. Deze stoffen maken crèmes houdbaar en smeerbaar en komen daarom in allerlei cosmetische middeltjes voor. Maar ze hebben ook bijwerkingen en sommige mensen zijn allergisch.

Daar komt nu het vermoeden bij dat deze stoffen bijdragen aan het vervroegd aanbreken van de puberteit. Dat gebeurt omdat meisjes de producten zelf gebruiken, maar ook omdat hun moeders ze gebruikten tijdens de zwangerschap en mogelijk later. Hoe meer sporen van deze middelen moeders in hun urine hadden tijdens de zwangerschap, hoe eerder hun dochters begonnen met de puberteit. Voor iedere verdubbeling van met name ftalaten in de urine, kregen dochters 1,3 maanden eerder schaamhaar.

De uitkomsten gelden alleen voor meisjes, bij jongens is er geen link ontdekt tussen huidverzorgingsproducten en vervroegde puberteit. De metingen begonnen in 1999 met een groep zwangere vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst in de VS. Hun kinderen werden in de twee decennia daarna gevolgd. In totaal 179 meisjes en 159 jongens deden aan dit onderzoeksproject mee.

Met name van ftalaten was al bekend dat ze op de hormoonhuishouding inwerken. Sommige overheden willen de stof daarom verbieden.

(Human Reproduction)