Waarom mannen tomatenpuree moeten eten


tomatenpuree

Je koopt een blikje al voor een paar dubbeltjes en het heeft een geweldige uitwerking op de gezondheid: tomatenpuree. Britse onderzoekers hebben nu nog een voordeel van het rode spul gevonden: mannen worden er vruchtbaarder door.

Tomatenpuree bevat namelijk veel lycopeen. Die stof is een antioxidant en beschermt mogelijk tegen sommige soorten kanker, zoals wetenschappers al eerder ontdekten. Het komt in alle tomaten voor, maar puree bevat hoge concentraties. Dat komt omdat de tomaten voor de puree langer rijpen dan de exemplaren die je bij de groenteboer koopt.

De universiteit van het Britse Sheffield gaf mannen een dieet waarin veel lycopeen was toegevoegd. Een controlegroep kreeg een placebo. Daarna werd de kwaliteit van het zaad van de mannen getest. Binnen twaalf weken vertoonden de mannen langere en gezondere spermacellen. Ook hadden ze meer zaadcellen. Het ziet er naar uit dat de mannen daarmee vruchtbaarder zijn geworden.

Voor wie het niet ziet zitten om de puree uit een blikje te lepelen: je kunt er natuurlijk ook saus maken. Verhitting laat de lycopeen intact. Alleen maak dan geen Bolognese, ijzer in het vlees remt de werking van deze antioxidant. Laat ook de sla even staan, daar zit ook ijzer in.