Waarom kinderen niet luisteren als het druk is


kinderen niet luisteren

In een ruimte vol met kakelende mensen slechts luisteren naar één gesprekspartner: het is heel bijzonder dat mensen dat kunnen. Maar het is niet aangeboren, kinderen kunnen het niet, ontdekten Belgische wetenschappers. Vandaar dat kinderen niet luisteren als het druk is.

We zijn allemaal wel eens op een feestje of een receptie geweest waar tientallen mensen in een kleine ruimte door elkaar aan het praten waren. Zet kinderen in een dergelijke situatie en ze horen geen afzonderlijke stemmen, maar slechts geroezemoes, blijkt uit experimenten van de Vrije Universiteit Brussel.

Daar stelden ze proefpersonen van allerlei leeftijden bloot aan een stem die een verhaaltje vertelde, verstoord door geluiden van een ‘cocktailparty omgeving’.

Ondertussen werden de hersens van de proefpersonen gescand. Daardoor was goed te zien dat de volwassen auditieve cortex in staat is om stemmen uit elkaar te filteren en goed te luisteren naar één persoon. Bij kinderen was op de scans alleen ruis te zien, ze filteren nog niet. Pas bij tieners begint dat vermogen te groeien.

Het gevolg is dat kinderen niet luisteren als het druk is. Niet dat ze niet willen, ze kunnen niet. Hoe dat aanleren van filteren tijdens de puberteit precies in zijn werk gaat, dat willen de onderzoekers uit Brussel bij een volgende studie uitvinden.