Waarom de kat bij de buren poept


Het is de reden achter menige ruzie tussen buren. Katten doen hun behoefte graag in de volgende tuin.

Maar waarom toch? De reden is simpel, katten doen graag hun plasje en poepje aan de rand van hun territorium en dat is vaak binnen 300 meter van hun huis. In veel gevallen is dat de tuin van een buurman. Die is wellicht minder gecharmeerd van dit kattengedrag.

Dat is een van de uitkomsten over de dagindeling van katten, uitgevoerd door de farmaceutische gigant Bayer. Negen katten werden uitgerust met een camera en GPS. Ze werden acht dagen lang zo gevolgd. Daaruit blijkt dat katten 12 uur per dag soezen op een plek waar ze zich beschermd voelen, maar waar ze ook hun territorium in de gaten kunnen houden.

Foto: MowT

Als ze in de benen gaan, dan is het om hun behoefte te doen. Dat heeft als belangrijke nevenfunctie dat ze andere katten kunnen laten weten waar hun territorium begint.

Stadskatten zijn erg gestresst, zeggen de onderzoekers. Omdat ze hun territorium moeten delen met gemiddeld tien andere katten, zijn ze een groot deel van de dag op hun hoede dat er geen schurk hun gebied binnendringt en eten steelt. Plattelandskatten zijn vaker bezig met jagen en hoeven zich minder druk te maken om hun gebied.

Follow Faqtman on Twitter