Waarom je rood wordt in de zon


Heerlijk, lekker bruin worden in de zon! Maar doe het vooral niet te lang, want anders is zonnebrand het pijnlijke resultaat. De roodheid die ontstaat, is nu verklaard. Het is een stevige reactie op beschadigd RNA.

RNA is een belangrijk onderdeel van de cel. Het is de boodschapper van DNA: het vertelt de cel welke eiwitten gemaakt moeten worden. Niet-coderend micro-RNA is daar een speciaal type van. Zelf leidt het niet direct tot eiwitproductie, maar het is wel dé boosdoener bij zonnebrand, zo ontdekte een onderzoeksteam van de University of California van San Diego (VS).

Het resultaat van een heerlijk dagje zonnen... (Foto: Kelly Sue DeConnick/CC-BY-SA-3.0)

Zonlicht, voornamelijk UVB-straling, beschadigt deze RNA-moleculen, waardoor ze in elkaar verstrengeld raken. De bestraalde cellen verliezen het veranderde RNA vervolgens aan de omgeving. De buurtcellen pikken dit op en reageren door een hevige ontstekingsreactie op te starten. Een van de effecten daarvan is bloedvatverwijding, wat tot roodheid leidt, en een ander een pijnlijk branderig gevoel. Hoe vervelend ook, het geeft het lichaam de beste kans op genezing: mogelijke tumorkandidaten kunnen ze snel worden opgeruimd.

De onderzoekers verwachten dat de nieuwe kennis kan helpen bij de behandeling van bijvoorbeeld psoriasispatiënten, die UV-bestraling als therapie gebruiken. De behandeling kan bijvoorbeeld zo worden aangepast dat de patiënten minder schade ondervinden van het UV-licht (huidkanker). Ook kunnen mensen met een overgevoeligheid voor zonlicht, zoals bij de ziekte lupus, worden geholpen door het zonnebrandproces bij hen enigszins te blokkeren.

De studie wordt gepubliceerd in Nature Medicine.

Follow Faqtman on Twitter