Waarom je linkeroog altijd in het midden van een selfie zit


selfie

Ga naar willekeurige selfie in je telefoon en kijk eens wat je opvalt. Geeft niet, wij wachten wel even. Terug, en? Heb je ook gezien hoe je je hoofd zo houdt dat je linkeroog in het midden van het beeld zit? Wees gerust, je bent heel normaal, vrijwel iedereen doet het. Zelfs schilders uit voorbije eeuwen, zoals Van Gogh. Britse en Italiaanse Wetenschappers hebben onderzocht waarom.

Van Gogh selfie

Onderzoekers van de universiteiten van Londen, Liverpool en Parma analyseerden 3500 selfies op Instagram om gemene delers te vinden. Ze zagen dat mensen selfies bovengemiddeld vaak van links nemen en hun gezicht ondertussen een beetje naar rechts draaien. Kim Kardashian doet het, net als Miley Cirus (selfie) en rapper Drake. Maar ook gewone mensen over de hele wereld nemen vaak die pose aan als ze zichzelf op de foto zetten.

Miley Cirus Selfie

Waarom? Dat we scherpstellen op een oog, komt waarschijnlijk omdat we de foto nemen met ons oog. We kijken op het telefoonschermpje eenvoudigweg naar dat waarmee we kijken. Dat we het linkeroog kiezen, komt omdat we een afwijking naar links hebben. Als mensen het midden moeten aanwijzen op een rechte lijn, zitten ze bijna altijd iets te veel naar links. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken hoe de hersens visuele perceptie aansturen.