Waarom is het nu zo koud?


dreamstime_xs_30781341

Het zal iedereen zijn opgevallen, het is ineens bitter koud. Hoe komt dat? Boven Scandinavië ligt momenteel een krachtig hogedrukgebied met de pakkende naam Oldenburg. Dat stuurt ons via een soort lopende band droge en vooral koele lucht. Dat zorgt deze dagen, vooral in de ochtenduren, voor temperaturen die we normaal kennen uit de winter. Het wordt zelfs nog iets kouder, voorspellen meteorologen die dit fenomeen bestuderen.

Bij ons is het zelfs nog relatief warm. In het zuiden van Polen ligt al sneeuw, dankzij hetzelfde hogedrukgebied. Ook Duitsland gaat in iets hoger gelegen gebieden de komende dagen sneeuw krijgen. Zelfs de toppen in het Sauerland, op rij-afstand van Nederland, kunnen deze week al een beetje wit worden. Die zin heeft om de eerste keer de ski’s onder te binden, kan dus in de auto stappen.

De luchtmassa die zich verspreidt in de komende dagen is ongeveer 3-8 graden kouder dan het langjarig gemiddelde. Oktober is echter een extreem wisselvallige maand, het kan vriezen, maar het is ook nog wel eens 20 graden.