Waarom is het niet warmer?


Het zou nu warmer moeten zijn, veel warmer. Klimatologen begonnen begin jaren negentig te waarschuwen voor klimaatverandering. De temperaturen zouden sterk oplopen, volgens sommigen met wel vijf graden in 20 jaar. In plaats daarvan staat de klimaatopwarming nu al 15 jaar op pauze. De ontwikkeling van de laatste 100 jaar lijkt niet door te zetten. Terwijl we wel steeds meer broeikasgassen produceren. Hoe kan dat?

Het Duitse Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK) denkt de oplossing te weten. Met supercomputers hebben ze de zogenoemde Rossby-golven nagerekend. Dat zijn de golfbewegingen die extreem snelle winden op grote hoogte beschrijven. De Duitsers ontdekten dat als de temperaturen in gematigde gebieden stijgen, zoals in de twintigste eeuw is gebeurd, deze golven veranderen.

Ze beschrijven meer dramatische golfpatronen. Daarmee houden ze het extremere weer op één plek vast, terwijl de rest van de wereld gewoon doorleeft. Voorbeelden daarvan zijn volgens het PIK de hittegolf in Moskou van vier jaar geleden en de gelijktijdige overstromingen in Pakistan. Ook de extreem koude maand augustus in Europa in 2004 en de hittegolven in de VS in 2011 zijn door dergelijke golven veroorzaakt.

We hebben dus wel klimaatverandering, schrijven de Duitsers in Pnas, maar het is vooral een lokaal fenomeen.