Waarom &*#$^@ helpt tegen pijn


animatie emoties

Lekker vloeken helpt tegen pijn. Tot die verrassende conclusie komen onderzoekers van Keele University in Engeland.

Tijdens een experiment lieten de wetenschappers twee groepen mensen hun handen in ijskoud water houden. De eerste groep mocht tijdens het experiment alle denkbare vloeken en scheldwoorden uitroepen. De tweede groep moest zich stilhouden of neutrale woorden te gebruiken als ‘waspoeder’ of ‘raam’.

De mensen die flink mochten schelden op de sadistische onderzoekers konden hun handen gemiddeld veertig seconden langer in het water houden dan de groep die zich inhield. Het vloeken dempte schijnbaar de pijn van het koude water. Het hoofd van het onderzoek adviseert dan ook altijd te vloeken als je je op je duim slaat met een hamer.

De grote vraag is natuurlijk waarom vloeken helpt tegen pijn. De theorie is dat schelden en vloeken gebeurt met hulp van de amygdala. Dat is een deel van de hersens waar emoties worden verwerkt. Dit in tegenstelling tot normale taal, die in het buitenste gedeelte van de hersens ontstaat.

De amygdala zorgt voor de ‘vechten of vluchten’-reflex. In een gevaarlijke situatie beoordeelt dit deel van de hersens of het verstandig is om je te verdedigen of om hard weg te rennen. Bij die reactie hoort ook een pijnstillende scheut adrenaline. Daardoor gaat de hartslag omhoog om het lichaam in staat van paraatheid te brengen. Ook bij de vloekende proefpersonen ging de hartslag sterk omhoog, een teken dat de amygdala inderdaad haar werk deed.

Het complete rapport van het onderzoek is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroReport.