Waarom hebben zeehonden een paling in hun neus?


zeehond met paling in de neus

Onderzoekers van het in de VS gevestigde Hawaiian Monk Seal Research Program staan voor een raadsel. De wetenschappers observeerden herhaaldelijk zeehonden met een paling in hun neus. Het fenomeen is nog steeds relatief onontgonnen – maar er bestaan al twee theorieën.

Onderzoekers hebben herhaaldelijk zeehonden gezien met een paling in hun neus. In alle gevallen werden de vissen verwijderd en hebben de zeehonden hun avontuur overleefd, volgens de organisatie op Facebook. De paling sterft altijd tijdens het verwijderen.

In 2016 haalden de onderzoekers een ongeveer 75 centimeter lange dode paling uit de neus van een zeehond. De vis was 15 centimeter in het zeezoogdier gekropen. Sindsdien zijn er in totaal drie of vier vergelijkbare gevallen geweest.

Experts hebben twee veronderstellingen, die beide betrekking hebben op het voeren van zeehonden. De dieren drukken hun mond en neus bij het zoeken naar voedsel diep in spleten van koraalriffen op zoek naar verborgen prooien. Het is voorstelbaar dat in een hoek gedreven paling zich probeert te verdedigen door in de neusgaten van de zeehonden te kruipen , aldus de onderzoekers.

De tweede hypothese is dat zeehonden de paling na het slikken opboeren, waardoor ze in de verkeerde lichaamsholte terechtkomen. Biologen van andere universiteiten geloven dat die theorie onzin is en geloven dat het opsnuiven van de palingen gewoon een spel van eigenwijze jonge zeehonden is.

Ongevaarlijk is het niet voor de zeehonden. Ze kunnen de palingen soms niet meer zelfstandig verwijderen, waardoor de zeehond daarna met een ander dier uit de neus rondzwemt. Dat hindert bij de jacht en het zal ook reuze irritant zijn.