Waarom fast food zo vreselijk slecht is


fast food

De consumptie van veel fast food (vetten, geraffineerde suikers en weinig vezels) zorgt in het lichaam voor een kettingreactie. Daardoor ontstaan ontstekingen. Althans bij muizen. Maar volgens onderzoekers van de universiteit van het Duitse Bonn, die de muizen op dat dieet zetten, werkt het waarschijnlijk ook zo bij mensen.

Ze gaven een groep van 120 muizen een maand lang een typisch fast food dieet, met veel lege calorieën en weinig balaststoffen. Denk aan een burger, frietjes (met saus) en een frisdrank om het weg te spoelen. Daarna werden de muisjes uitgebreid onderzocht.

Tot grote verbazing van de Duitsers waren de beesten tot op genetisch niveau veranderd. Er waren veel genen ‘aan’ gezet die zich bezighouden met het aansturen van het immuunsysteem. Dat was dan ook uiterst actief, de lichamen van de muizen gedroegen zich alsof ze werden aangevallen door enorme hoeveelheden bacteriën. Daardoor ontstonden overal in het lichaam ontstekingen die er anders niet waren geweest.

Als een lichaam voortdurend aan zulke omstandigheden wordt blootgesteld, bijvoorbeeld bij een regelmatig dieet van witbrood en vet, dan kan dat volgens de onderzoekers diabetes en aderverkalking veroorzaken. Dat komt nog bovenop de gewichtstoename die het gevolg is van de inname van grote hoeveelheden calorieën. Fast food is dus op vele niveaus slecht voor het lichaam, concluderen de onderzoekers.

Na hun maand hamburgers en frietjes werden de muizen weer op goed voer gezet: vezelrijke rauwkost. De ontstekingen verdwenen snel weer. Toch waren de beestjes voorgoed veranderd, schrijven de onderzoekers in het vakblad Cell. Veel van de genen die actief waren geworden door het slechte dieet, bleven ingeschakeld. Het lichaam was nog altijd in de alarmtoestand, volgens de Duitsers.

Werden de muizen weer opnieuw op een dieet van fast food gezet, dan vertoonden ze heel snel weer ontstekingen en andere narigheid. Het lichaam heeft dus een geheugen gekregen voor slecht eten.