Waarom de EU zomertijd moet afschaffen


zomertijd

Meer dan 80 procent van de Europeanen is voor het afschaffen van winter- en zomertijd. Dat is de uitkomst van een enquête over het halfjaarlijkse geknoei met de klokken door de Europese Unie. Dik 5 miljoen mensen hebben een vragenlijst hierover ingevuld. Dat is het hoogste aantal deelnemers aan een Europese enquête ooit.

Toch wil Europa eerst nog meer onderzoek doen. De uitkomst daarvan zal waarschijnlijk hetzelfde zijn: zomer- en wintertijd zijn onzinnig.

Onze lichaamsprocessen vertonen 24-uurschommelingen. Deze worden aangestuurd door onze biologische klok. Die produceert ritmen die wat langer duren dan 24 uur, 24,2 uur bij ochtendmensen en bijna 25 uur bij avondmensen. Avondmensen hebben daarom altijd moeite met opstaan en op tijd naar bed gaan. Bij de overgang naar de zomertijd hebben we eenmalig een etmaal van 23 uur. Voor avondmensen is dat dus extra lastig; ochtendmensen hebben er minder moeite mee.

Een Australische studie (geplubliceerd in Sleep and Biological Rhythms) toonde in 2008 aan dat vooral mannen in de eerste weken van de zomertijd meer zelfmoord plegen dan op andere momenten van het jaar. Uit een Zweeds onderzoek uit hetzelfde jaar bleek dat in de eerste drie dagen van de zomertijd 6 tot 10 procent meer hartaanvallen plaatsvinden. Dit onderzoek stond in de New England Journal of Medicine

Dus waarom doen we eigenlijk aan zomertijd? De reden ligt diep in de historie verscholen. Al in 1895 kwam een insectenverzamelaar uit Nieuw-Zeeland op het idee om de klok in de zomer vooruit te zetten, zodat er meer daglicht zat aan het einde van de dag. Hij wilde die vooral gebruiken om insecten te vangen. De overheid bestudeerde zijn voorstel, maar voerde het niet in.

Toch bleef het idee hangen. In de Eerste Wereldoorlog bedacht de Duitse regering dat het handig zou zijn om de klok voor te laten lopen en zo een uur extra zonlicht te hebben. Daardoor zou de bevolking energie sparen, was de theorie. Om exact dezelfde reden voerde Nederland, samen met een groot deel van West-Europa, in 1977 opnieuw de zomertijd in. Olie was schaars en de economie haperde. Door de lampen een uur later aan te doen, zouden we energie besparen.