Waarom een laserpointer zo gevaarlijk is


schade laserpointer

Het is een handig ding, een laserpointer. Om tijdens een presentatie te gebruiken, een rechte zaaglijn te volgen of om je kat gek te maken. Maar je moet er enorm meer oppassen. Anders gebeurt hetzelfde als bij een 9-jarige jongen uit Griekenland. Die klaagde bij zijn ouders over gebrekkig zicht in zijn linkeroog. Ze namen hem mee naar de oorgarts.

Die constateerde dat er een gat in de gele vlek of macula van de jongen was gebrand. Dat is de achterkant van het oog, waar kleuren en licht en donker worden waargenomen. De arts besloot het geval te documenteren in een internationaal vakblad voor oogheelkundigen, waardoor de rest van de wereld de beelden nu ook kan zien.

Het bleek dat de jongen kort in de straal van een laserpointer had gekeken. In totaal zaten er drie beschadigingen in zijn macula, waardoor hij moeite heeft met vooruit kijken. De beschadigingen zijn nu 18 maanden oud en er is nog geen verbetering opgetreden. Een operatie is niet mogelijk, schrijft de behandelend arts in de New England Journal of Medicine.