Waarom dragen Russische astronauten geel-blauwe pakken?


Het was een opmerkelijk gezicht. Vrijdag kwamen drie nieuwe Russische astronauten – kosmonauten zeggen ze zelf – aan bij het internationale ruimtestation ISS. Ze hadden gele pakken aan met blauwe elementen. De kleuren van de Oekraïense vlag. Een symbolische actie om het buurland te steunen?

Op sociale media speculeerden mensen daar druk over. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos reageerde direct. De drie astronauten zouden allemaal afgestudeerd zijn aan de technische staatsuniversiteit Moskou en geel en blauw zijn daarvan de kleuren. Ze wilde zo hun alma mater eren.

Ook een van de astronauten heeft nu vanuit de ruimte een verklaring gegeven. Oleg Artemyev vertelde via een radioverbinding dat iedere bemanning een kleur kiest, om ze makkelijk te herkennen. In het trainingscentrum lag nog een grote hoeveelheid gele stof, dus hebben ze die geselecteerd. Het kiezen van de stof zou ook al maanden geleden zijn gebeurd.

Eerder dreigden de Russen ISS op Europa te laten storten. Ook maakten ze een ‘grappig’ filmpje waarin ze een Amerikaanse astronaut alleen in de ruimte achterlieten, terwijl ze zelf naar aarde terugkeerden.