Waarom doping verboden is


Lance Armstrong. Foto: Hase.

De zaak tegen Lance Armstrong lijkt waterdicht. Meerdere voormalige teamgenoten hebben verklaard dat Armstrong verschillende dopingmiddelen zou hebben gebruikt. Daaronder EPO via bloeddoping. Waarom geeft de wielrenunie doping niet gewoon vrij, zodat alle renners hun prestaties kunnen verbeteren? Omdat doping heel slecht is voor een mens. We zetten de bekendste middelen op een rijtje.

EPO
Erytropoëtine, beter bekend als EPO, zorgt dat een mens meer rode bloedlichaampjes krijgt en dat het bloed daardoor beter zuurstof transporteert naar de spieren. Het wordt wel gebruikt bij patiënten die nierfalen hebben. Als een gezonde persoon het neemt, verhoogt EPO op termijn het risico op hartaanvallen, bloedpropjes in de longen en hersenbloedingen. Ook kan het zware hoofdpijn, slapeloosheid en depressie veroorzaken. Meest bekende vorm van bloeddoping.

Anabole steroïden
Zorgen voor de aanmaak van spierweefsel. Daarom vooral geliefd onder bodybuilders, maar ook wielrenners maken er gebruik van. Je wordt er echter ook kaal van en mannen kunnen last krijgen van impotentie. Verkeerd gebruik leidt ook tot hartproblemen en leverziekte. Het aantal zelfmoorden onder gebruikers van steroïden is hoog. Of de steroïden tot zelfmoord leiden of dat mensen met zelfmoordplannen vaker steroïden nemen, moet nog worden uitgezocht.

HGH
Human Growth Hormone doet precies wat de naam suggereert: het zorgt dat je ook na je kindertijd nog groeit. Het zorgt voor sterkere spieren, maar ook botten die doorgroeien. Zo krijgen vrouwelijke bodybuilders die het middel gebruiken mannelijke kaken. Mannen ontwikkelen vaak een uitstekend voorhoofd. Gevaarlijker zijn de hoge bloeddruk en hartproblemen die door dit middel worden veroorzaakt. Ook lever en nieren reageren er slecht op.

Wie dit eng vindt, kan natuurlijk altijd nog een ouderwets dopingmiddel gebruiken.

Follow Faqtman on Twitter