Waarom deze week veel mensen verkouden zullen worden


verkouden

Het weer is omgeslagen en dat betekent dat veel mensen de komende week een druipneus zullen krijgen. Het is een fenomeen dat vrijwel iedereen kent: de herfst maakt verkouden. Maar tot nu toe wist de wetenschap niet precies waarom. nieuw onderzoek van Yale University in de VS geeft nu het antwoord.

Het rhinovirus, verantwoordelijk voor verkoudheid, gebruikt de stress van weersveranderingen om het lichaam binnen te dringen. Dat heeft te maken met de epitheelcellen in de neus. Die zijn mede verantwoordelijk voor het tegenhouden van ziekteverwekkers als het rhinovirus. Ze worden dagelijks gebombardeerd met bacteriën en virussen, maar kunnen die stoppen voor ze schade veroorzaken.

Tenzij ze bezig worden gehouden door iets anders. De stress van koude of erg vochtige lucht bijvoorbeeld. In dat geval kan het rhinovirus naar binnen glippen en zijn werk doen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Cell Reports. Het neusslijmvlies zwelt op en begint snot te produceren. Het slachtoffer is verkouden. En daartegen helpt maar één ding.

De epthiteelcellen zijn slechts de eerste barrière die het virus moet nemen voor iemand verkouden is. Maar wel een belangrijke, concluderen de onderzoekers. Ze bekeken de cellen door de microscoop onder allerlei omstandigheden. Een kleine verzwakking door ander weer zorgt al voor een flinke golf van verkouden mensen.

Ze zagen trouwens nog iets verontrustends tijdens hun experimenten. Epitheelcellen uit de longen konden niet tegelijkertijd de stress van sigarettenrook en ziekteverwekkers weerstaan. Dankzij de rook hebben virussen in de longen vrij spel.