Waarom de laatste week voor je vakantie zo lang duurt


Reizen kan inderdaad een eeuwigheid duren. Foto: Ralf Roletschek.

Er zit een duidelijke overeenkomst tussen hoe ver je gaat reizen en hoe snel de tijd lijkt te gaan. Hoe verder je gaat, hoe langzamer een week voorbij kruipt. Onderzoekers vroegen proefpersonen om zich voor te stellen dat ze een postkantoor en een boekhandel gingen bezoeken. Sommige proefpersonen werd verteld dat die vlak bij elkaar lagen, anderen kregen te horen dat ze met het vliegtuig moesten om de afstand tussen de twee te overbruggen.

Er zat drie maanden tussen beide virtuele bezoekjes. Met allerlei oefeningen moesten de proefpersonen aangeven hoe lang die drie maanden zouden duren. De mensen die ver moesten reizen zagen de drie maanden als een eindeloze zee van tijd, terwijl de anderen de tijd veel korter inschatten. Afstand en tijd zijn dus hetzelfde ding in je brein, concludeerden de onderzoekers.

Het onderzoek lijkt ook te verklaren waarom de laatste week voor de vakantie altijd voorbij lijkt te kruipen. De gedachte dat je straks een lange reis per auto, vliegtuig of trein gaat maken, maakt dat de werkdagen soms eindeloos lijken. Toch duurt 9 tot 5 nog steeds maar 8 uur.

Het onderzoek staat in het huidige nummer van het Journal of Consumer Research.

Follow Faqtman on Twitter