Waarom daklozen walgelijk zijn


Hoe kunnen dictators als Muamar Ghaddafi en Sadam Hussein duizenden mensen (laten) vermoorden zonder er slapeloze nachten van te krijgen? Het is een vraag die filosofen en gewone mensen al eeuwen bezig houdt. Ieder mens heeft een moreel kompas om goed en kwaad van elkaar te kunnen onderscheiden. hoe lukt het sommigen van ons dat uit te zetten?

Hitler en Göring.
Dat doen dictators door hun slachtoffers niet als mensen te zien, maar als onbeduidende insecten. Het slechte nieuws is dat we het vermogen om mensen indien gewenst te ‘ontmenselijken’ allemaal hebben. Hitler zag joden niet als mensen; de gemiddelde persoon doet hetzelfde met daklozen en junkies.

Dat is de uitkomst van een groot onderzoek door twee Amerikaanse universiteiten. Een grote groep vrijwilligers kreeg foto’s te zien van verschillende mensen. Ze moesten hun gevoelens beschrijven bij het zien van de foto’s. Bij een brandweerman voelden de proefpersonen trots, bij een gehandicapte medelijden. Foto’s van een dakloze en een junkie deden de proefpersonen walgen.

Vervolgens werden de proefpersonen onder een MRI-scanner gelegd terwijl ze aan de ‘walgelijke’ mensen moesten denken en ze foto’s nogmaals te zien kregen. De scan liet zien dat toen bij vrijwel alle proefpersonen een sterk verminderde activiteit in de cortex cingularis anterio zichtbaar was, het deel van de hersens dat de omgang met andere mensen reguleert.

Volgens de onderzoekers toont dat aan dat we de dakloze niet helemaal als mens waarnemen, maar alleen als een beetje vieze sta-in-de weg. Dictators doen dat met hele bevolkingsgroepen. Vreemd is dat niet. De cortex cingularis anterior reguleert ook pijnprikkels. Door hem wel als mens te zien, zouden we pijn voelen voelen en wellicht medelijden krijgen. De Daklozenkrant zou binnen vijf minuten uitverkocht zijn.

Het hele onderzoek staat deze maand in het vakblad Journal of Psychology.

Follow Faqtman on Twitter