Waarom je de coach nooit moet ontslaan


Alex Pastoor
Alex Pastoor

Alex Pastoor is ontslagen als trainer van Sparta, na een striemende 0-7 nederlaag in eigen stadion. Maar gaat dat de Rotterdamse club helpen? Nee, zeggen onderzoekers van de Mid-Zweden Universiteit. Zij bekeken in 2008 statistieken over coaches en teamprestaties in de Zweedse ijshockeycompetitie in de periode 1975/76-2005/06. Teams die hun coach ontslaan, doen het zelden daarna beter.

Ook iets minder uitgebreide onderzoeken naar American Football en gewoon voetbal tonen het aan: het ontslaan van de coach heeft vaak zelfs een licht negatief effect op een team. Je gaat dus van de regen in de drup. Een nieuwe coach die tijdens het seizoen wordt aangesteld heeft namelijk altijd een erg moeilijke taak, omdat hij of zij een team een nieuwe manier van werken bij moet brengen.

De Zweden ontdekten dat nieuwe coaches het vaak aanvankelijk net zo slecht of nog iets slechter doen dan degene die ze vervangen. Pastoor had dus beter kunnen blijven. Dat scheelt ook geld, want ineens staan er twee coaches op de loonlijst, de nieuwe en de oude.

Wat zou Sparta dan wel helpen? De club had Alex Pastoor eens naar een goede kleermaker kunnen sturen. Raar maar waar, de kledingkeuze van een trainer is belangrijk. Tot die opmerkelijke conclusie komen de voetbalonderzoekers van de universiteit van Portsmouth (GB). Zij ontdekten dat het dragen van een goed pak invloed heeft op de uitslag. Hoe kan dat? Volgens het onderzoek schatten professionele voetballers de tactische inzichten van een juist geklede trainer hoger in. Ze zullen tijdens de wedstrijd beter naar hem luisteren.

De nieuwe trainer dient de spelers voor de volgende wedstrijd allemaal een stressballetje te geven. Onderzoekers aan de universiteit van M√ľnchen in Duitsland ontdekten dat sporters onder druk veel te veel gaan nadenken over hun bewegingen. Dingen die ze normaal automatisch doen, zoals een bal schieten, worden ineens een probleem waar ze van tevoren uitgebreid bij stil gaan staan. Door ze een balletje te laten kneden (maar altijd in de linkerhand!) schakel je die stress uit.