Waarom België-Engeland belangrijker is dan Kroatië-Frankrijk

Derde plaats maakt gelukkig


WK bal

Mensen zijn ontzettend goed in ‘wat als’ denken. Dat geeft ons de mogelijkheid om te plannen, om creatief te zijn en om literatuur te schrijven. Maar bij een toernooi kan ‘wat als’ ook tegen je werken. Vooral als je tweede wordt, zoals een van de ploegen in de finale dit weekend.

Nee, dan de troostfinale, om het brons. Die plek is in sommige opzichten belangrijker.

Vreemd? Tijdens een onderzoek van Cornell University uit 2001 bleek dat winnaars van een zilveren medaille vaak minder gelukkig zijn dan winnaars van brons. Iemand die op de tweede plaats komt, zal vaak denken ‘wat als ik meer had gescoord/hoger had gesprongen/beter had gestuurd’. Het resultaat? Een gevoel dat er meer in had gezeten. De frustratie daarover kan enorm zijn.

Winnaars van het brons doen hetzelfde, maar dan in positieve zin. Ze weten dat het niet veel had gescheeld of ze stonden helemaal niet op het podium. Als ze het ‘wat als’-spelletje in hun brein doen, dan is het om zich te realiseren dat ze er goed zijn uitgesprongen. Nederland kan daarover meepraten, de derde plek op een WK is ons prima bevallen.

Zeker nu we deze keer écht met lege handen staan en we alleen maar kunnen denken wat er was gebeurd als we wel hadden meegedaan.