Waarom bankiers oneerlijk zijn


Bankiers hebben voor een groot gedeelte de schuld gekregen van de afgelopen crisis. Niet onterecht, ontdekten gedragseconomen. Een onderzoeksgroep van de universiteit van Zürich (Zwitserland) heeft bankiers een eenvoudig testje laten doen. Daarbij moesten ze tien keer online een digitaal muntje opwerpen; gokten ze goed, dan konden ze 20 dollar winnen. Alleen zat in de test overduidelijk een ‘fout’, zodat je van tevoren wist of het kop of munt zou worden.

Er was dus ruimte om te sjoemelen en met 200 dollar aan de haal te gaan. Maar deden mensen dat ook? De groep bankiers werd voor de test onderworpen aan een vragenlijst. De ene helft kreeg vragen over wat ze deden bij de bank en over financiële onderwerpen. De andere helft werd gevraagd naar hun hobby’s, films en sport. Daarna maakten beide groepen de test.

De groep die over hobby’s had gesproken was grotendeels eerlijk; maar de groep die over de bank had gepraat, was minder recht door zee. Bij 16 procent van de muntworpen keken ze eerst wat de uitkomst was, voor ze inzetten. Zo konden ze meer geld verdienen dan alleen door toeval mogelijk was. Het maakte niet uit of het ging om ‘echte’ bankiers uit de aandelenhandel of mensen die op personeelszaken zitten.

Dezelfde onderzoeksgroep heeft deze test eerder laten maken door inbrekers. Daarbij kregen ze dezelfde uitkomst: praten over werk maakt mensen oneerlijker, zo schrijven ze in het vakblad Nature. De oplossing? Bankiers een eed laten zweren dat ze eerlijk hun vak zullen uitoefenen, aldus de gedragseconomen.